Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Μάκης Βορίδης: Η δημιουργία χωματερών είναι έγκλημα απέναντι στο περιβάλλον


By Aristotelis - Posted on 29 Ιούλιος 2009

Boridis_Makis.jpg

Συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα»

Μπορείτε να μας πείτε τι ήταν αυτό που σας έκανε να βρεθείτε στο πλευρό των κατοίκων του Γραμματικού και της Κερατέας απέναντι στην αστυνομία;

Την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε ότι πρέπει ξαφνικά να ασχοληθεί και με το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Έτσι μετά από πέντε χρόνια απραξίας, πήρε την απόφαση να εφαρμόσει τις ιδέες και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ πάνω σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

Τι λένε αυτές; Με δυο λόγια, όσο πιο απλά και σύντομα γίνεται, για να λυθεί το πρόβλημα των απορριμμάτων θα πρέπει να κατασκευαστούν νέες χωματερές στην Αττική. Και πού θα γίνουν αυτές; Στην Κερατέα και το Γραμματικό. Η πατρότητα αυτής της ιδέας μπορεί να ανήκει βέβαια στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δυστυχώς εφαρμόζεται από την Νέα Δημοκρατία. Έχουμε ακόμα μια ταύτιση απόψεων μεταξύ αυτών των δυο κομμάτων!

Το πρωί της Τρίτης λοιπόν, ενημερώθηκα από τους κατοίκους του Γραμματικού ότι έχουν έρθει τα ΜΑΤ και προσπαθούν να τους επιβάλουν με την βία την χωματερή. Βρέθηκα αμέσως εκεί θέλοντας να συμπαρασταθώ στον αγώνα των κατοίκων του Γραμματικού και προσπαθώντας και εγώ να αποτρέψω όσο μπορώ την νέα πραγματικότητα που θέλουν να επιβάλλουν. Και δεν σας κρύβω ότι ήρθα σε πολύ δύσκολη θέση βλέποντας το κράτος να χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς που διαθέτει, και συγκεκριμένα την αστυνομία, για να επιβάλει μια λάθος απόφαση που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή της περιοχής.

Είστε αντίθετος στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή ή είστε αντίθετος στην κατασκευή νέων ΧΥΤΑ γενικώς; Και τι θα γίνει με τα σκουπίδια, δεδομένου ότι οι ήδη υπάρχουσες χωματερές δεν επαρκούν;

Εμείς ως ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και εγώ προσωπικά, έχουμε εκφράσει κατ’ επανάληψιν τις θέσεις μας πάνω στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικά. Ανακύκλωση, κατασκευή δεύτερου εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης στην Αθήνα, επιλογή τεχνολογίας επεξεργασίας (π.χ. καύσης) και μεσοπρόθεσμα μετατροπή του υφιστάμενου ΧΥΤΑ στην Φυλή σε ΧΥΤΥ. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαχειριστεί κανείς τα απορρίμματα και εμείς ως ΛΑ.Ο.Σ. τους έχουμε προτείνει και μέσα στην Βουλή αλλά και στην κοινωνία.

Δυστυχώς όμως στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ επικρατεί η εμμονή ότι η μόνη λύση για τα σκουπίδια είναι νέες χωματερές. Ε, αυτό είναι λάθος. Η δημιουργία επιπλέον χωματερών, γιατί για αυτό πρόκειται, κακά τα ψέματα, ισοδυναμεί με έγκλημα απέναντι στο περιβάλλον, είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και σε τελική ανάλυση είναι σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά είστε εναντίον των νέων ΧΥΤΑ. Προτείνετε δηλαδή την δημιουργία εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, σαν και αυτά που υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις;

Ακριβώς. Για την ακρίβεια αυτή είναι και η μόνη άμεση, σοβαρή και υπεύθυνη λύση αν κάποιος θέλει να συζητήσει για εθνική διαχείριση απορριμμάτων. Οι ΧΥΤΑ αποτελούν ήδη μια λύση του παρελθόντος για την Ε.Ε. και σε λίγο θα απαγορευθεί και η λειτουργία τους. Δεν είναι λογικό και από οικονομικής πλευράς να επενδύεις εκατομμύρια ευρώ και να καταστρέφεις περιοχές, αλλά και την ενδοχώρα της Αττικής, για να οδηγηθούμε σε τρία χρόνια σε κλείσιμο των ΧΥΤΑ. Απορώ δε, με όσους δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα.

Τι ενέργειες έχετε κάνει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης;

Όλοι γνωρίζουν ότι ήδη από την εκλογή μου ως νομαρχιακός σύμβουλος και προ της εκλογής μου ως βουλευτής, με παρεμβάσεις μου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, με ερωτήσεις μου στην Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με παρεμβάσεις μου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, με την παρουσία μου σε όλες τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Γραμματικού και της Κερατέας, έχω κινητοποιηθεί όσο μπορούσα για να αντισταθώ στην εξέλιξη που ζούμε σήμερα στο Γραμματικό. Είμαστε το μόνο κόμμα που προτείναμε την επανεξέταση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, προτείναμε να τεθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε εθνικό επίπεδο και όχι σε τοπικό. Προσωπικά έκανα προσφυγή στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ πέραν και της φυσικής μου παρουσίας δίπλα στους κατοίκους, έκανα και παράσταση ενώπιον του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών και μετά και τα πρόσφατα γεγονότα κατέθεσα και ως μάρτυρας υπέρ της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και της κοινότητας Γραμματικού σε προκαταρκτική εξέταση που διεξάγεται.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που λένε ότι η στάση της Ανατολικής Αττικής είναι εγωιστική και κοντόφθαλμη, ότι αδιαφορεί για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ότι θέλει τα σκουπίδια της στην αυλή των άλλων;

Είναι εντυπωσιακό το πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί παραπληροφόρησης. Δηλαδή όταν ο Δήμος Αθηναίων και οι δήμοι της Β’ Αθηνών στέλνουν τα σκουπίδια στα Λιόσια και στην Φυλή, δεν τα στέλνουν στην αυλή της Δυτικής Αττικής; Πού τα στέλνουν; Στην δική τους αυλή; Όταν με βάση αυτόν τον κακό περιφερειακό σχεδιασμό έπρεπε να έχουν γίνει αρκετοί σταθμοί μεταφόρτωσης στην Αθήνα, και αντί για αυτούς έχει γίνει ένας, τότε ποιος ολιγωρεί; Όταν το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης δουλεύει ήδη στο 100%, γιατί δεν φτιάχνουμε ένα ακόμη ώστε να συνεχίζεται η ανακύκλωση που ουσιαστικά έχει παραμείνει στάσιμη; Τέλος γιατί ενώ προβλέπεται η δημιουργία ΟΕΔΑ, πάλι με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τους ΧΥΤΑ;

Η κυβέρνηση, ο κ. Μαρκογιαννάκης και ο κ. Νάκος αποφάσισαν ότι πρέπει να χρησιμοποιούν τις 20 διμοιρίες ΜΑΤ από τις 30 για να πολιορκούν ένα χωριό και τους νομιμόφρονες κατοίκους του αντί να πάνε να πιάσουν κανένα κουκουλοφόρο ή κανένα εγκληματία. Πολύ σοβαρή πολιτική πράξη. Τους συγχαίρουμε όλοι οι πολίτες της Αττικής. Μπράβο τους και ευχόμαστε και εις ανώτερα. Ο ξυλοδαρμός γερόντων και παιδιών είναι σπουδαία πολιτική πράξη.

Κλείνοντας, τι πιστεύετε ότι θα γίνει από εδώ και πέρα;

Αυτό είναι δύσκολο να το προβλέψω. Το μόνο σίγουρο είναι τόσο εγώ προσωπικά, όσο και ο ΛΑ.Ο.Σ., θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε την επερχόμενη καταστροφή. Είναι κρίμα να βλέπουμε το κράτος να στέφεται εναντίον των πολιτών και είναι ακόμα μεγαλύτερο κρίμα το κράτος να στρέφεται εναντίον της φύσης. Οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που προκαλούν αυτή την οικολογική καταστροφή, αλλά θα βαραίνουν και όσους δεν θα αντισταθούν σε αυτό.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 19ης Ιουλίου 2009 της εφημερίδας Ελεύθερη Ώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου